100 lépés

#015 - Gondolatfoszlányok a mentális energia menedzseléséről

2016. március 25. - M. Tamás

Ez a bejegyzés olyan területről készül, amit még nem látok át teljesen. 
Ennek a posztnak keretein belül szeretném összegyűjteni azokat a gondolatokat, amik alapján elkezdem felépíteni a teljes képet. A téma - a mentális energia menedzselése - szerintem egy nagyon fontos témakör.

Én személy szerint legalábbis nagy értékként tekintek arra, ha valakinek nem morzsolják szét a figyelmét az őt érő impulzusok. 0001.PNG

#0 - Az érzések fölött nincs

A mentális energia, az energia menedzsment 3. aspektusa, azaz, hogy mire irányítod a figyelmed (fókuszod).

Az érzelmek felett nincs közvetlen irányításunk, a fókuszunk fölött van. Ezen keresztül tudunk irányítást szerezni a cselekvéseink felett.

Az érzelmi aspektust szándékosan későbbre hagyom, ugyanis ha egy olyan cselekvésbe akarsz belevágni amit korábban még nem csináltál, ha olyan helyzetbe "kényszeríted" magad, ahol korábban még nem voltál, elkerülhetetlenül lesz egy érzelmi ellenállás - amit a fókuszunk segítségével tudunk/kell leküzdenünk.

#1 - Szűkös erőforrás

Ha elköltöd [A] dologra a figyelmed, akkor nem tudod [B] dologra költeni. Ez a hiba ott is, amikor valaki egy hasznos tevékenység végzését nem teszi, mert a hagyja, hogy a haszontalan tevékenységek felemésszék a teljes figyelmét. És hiba ott is, amikor valaki több hasznos tevékenységet akar végezni párhuzamosan (túl sok cél van egyszerre a fejében) ugyanis valamilyen szinten az egyik hátráltatni fogja a másikat, ha párhuzamosan végezzük. 

#2 - Oszcilláció

A mentális energia menedzselésénél az energia-kibocsájtás-megújulás folyamatát azáltal lendítjük mozgásba, hogy időnkét akaratlagosan minél szűkebbre vesszük a fókuszunkat (ez lesz az energia kibocsájtás), itt történik a haladás. Majd időnként el tudjuk teljesen engedni >> ez lesz a megújulási folyamat. 

#3 - Eztmártudom

Talán nem ilyen komplex formába, de valószínűleg ezeket a dolgokat te is meg tudod fogalmazni magadnak - nem újdonság. Viszont a mai világban könnyen és gyakran akaratunkon kívül megjelenő impulzusok aláássák a figyelmi képességünket és lecsökken az unalommal szembeni toleranciánk. (nézz körül a tömegközlekedésen, hogy a legtöbb ember nem bírja ki, hogy két megálló között ne nézzen rá a facebookjára, ne olvassa el a "fontos" híreket, ne hallgasson zenét.. nem démonizálni akarom ezeket a dolgokat, nem mondom, hogy a zene, vagy a tájékozottság rossz dolog, csak azt akarom példázni, hogy az unalom elleni tolerancia és az impulzusoktól való függés egy növekvő trend, ami megnehezíti, hogy igazán el tudj mélyülni egy adott dologban. 

Például (nyilván elfogult vagyok, de) amiről írok hasznos lenne a több embernek is, viszont amikor valakinek annyira alacsony az unalommal szembeni  toleranciája, hogy azt mondja - ez nem izgalmas, én ezt már tudom és hagyja, hogy elterelje a figyelmét egy facebook értesítő (ami az újdonság miatt jobban ingerli a dopamin receptorait) akkor baszhatja.

A figyelem olyan, mint egy izom - edzhető - azáltal, hogy időnként megfeszíted azzal, hogy akaratlagosan 1 dologra koncentrálod. Viszont attól, mert tudod, hogy hogy kell egy súlyt felemelni még nem leszel izmos.

#4 - Kellemetlen

A koncentrált figyelem mindenkinek rendelkezésre álló erőforrás, ezért nagyon kellemetlen látni, ha valaki tudattanul/céltalanul pocsékolja a sajátját.

Olyan, mint ha valakinek folyamatosan kiszóródna a a pénze a zsebéből de közbe ez egy cseppet sem zavarná.

#5 - Mindig lehet jobban csinálni a dolgokat

Találkoztam már emberekkel, akik próbálkoztak dolgokkal, majd azt mondták, hogy nekik ez nem hozott eredményt, ezért abbahagyták. Ha valamit egyszer - kétszer kipróbálsz, abból nem kéne messzemenő következtetéseket levonni. Itt skillekről beszélünk, aminek az elsajátítása időt, és energia befektetést követel. (Általában 10× annyit, mint azt előre saccolnád) 

Emlékszem tavaly "kipróbáltam a meditációt".. nem hozott sokat - ezért nem rendszeresítettem.
Idén pedig több héten keresztül minden nap rászántam 10 percet a gyakorlásra, és ez döntő különbség volt az eredményekben. Igazából az első hét bármelyik napján mondhattam volna, hogy baszok bele, megpróbáltam és nekem ez nem működik.

A célom sokkal inkább a folyamat fenntartása volt, és nem az azonnali eredmény, így az eredmények jöttek maguktól.
stay-focused12.png

 #6 - A döntés költsége

Minden döntésnek van egy mentális energia költsége. Ha túl sok döntést "kell" meghoznod egy feladat elvégzésével kapcsolatba könnyen elmaradozhatsz vele. (Ha valakinek túl sűrűn van lehetősége a könnyebbik utat választani, megnő az esélye, hogy ezt meg is fogja tenni - ráadásul mindent a pillanatban eldönteni sokkal fárasztóbb mint kialakított struktúrák szerint haladni)

Különbség van aközött, hogy a héten lemegyek edzeni, és a között, hogy hétfőn,szerdán és pénteken, 6tól fél8ig a terembe vagyok bármi is történik. Egy feladat elvégzéséhez szükséges akaraterő költségét tudjuk csökkenteni előre meghozott döntésekkel és a feladatok elvégzésére kialakított (jól strukturált) procedúrákkal.

#7 - A lehetőségek szűkítése

Anti to do lista. Ahhoz, hogy tudd mit fogsz csinálni, fontos azt is pontosan meghatározni, hogy mit nem fogsz.
no-phone-zone-2.jpgPéldául: Régen szokásom volt, hogy amikor felébredtem még az ágyba bekapcsoltam a telefonomon a wifit,  aztán fél órát simán bele tudtam ragadni az értesítőkbe, üzenetekbe. Most elképzelhetetlen, hogy a reggeli első órámba azt nézegetném, hogy mi történt facebookon, vagy az üzeneteimre válaszolgatok. Ha tehetem be se kapcsolom a netet a telefonomon, amíg el nem indultam otthonról.

A bejegyzés trackback címe:

https://100lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr828521312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása