100 lépés

#013 - Az érzelmek szerepe a cselekvésben

2016. március 13. - M. Tamás

1% gondolat 99% megvalósítás. Mindenki felismeri, hogy a gondolat és a cselekvés között kell lennie "valaminek". Baromi idegesítő érzés, amikor eltervezünk valamit és azt nem valósítjuk meg. A bosszankodásnál viszont hasznosabb átlátni, hogy mi játszódik le a fejedben.

Pont pihenőt tartok két 90 napos projekt között és azért dolgozom fel ezeket a témákat, mert ezek nekem is nagyon hasznosak lesznek a következő projektnél. Szóval a következő lesz a folyamat: Készítesz egy tervet, majd kivitelezed! ennyire egyszerű - vagy mégsem?

Az agy hármas felépítése:

Az evolúció folyamán az emberi agy új fejlődött, hogy a régi rendszerekre új külső rendszerek épültek rá, de a régiek ugyanúgy megmaradtak.

  • Hüllő agy (minták, túlélés, szaporodás)
  • Limbikus rendszer (szociális agy, érzelmek, hiedelmek, értékrend)
  • Neocortex (Racionális, gondolkodó agy, jövő orientált: haszonmaximalizáló)

three-brains.jpg

 

Bármennyire azt gondoljuk, hogy gondolkodó lények vagyunk, akik mellesleg éreznek, a valóságban érző lények vagyunk, akik mellesleg néha gondolkodnak. (Antonio Damasio)

Hol készül a terv?

Amikor tervet készítesz, hogy mit szeretnél megvalósítani leginkább az agyad racionális (haszonmaximalizáló) részét használod - mindenféle érzelmi eltérítéstől mentesen. Tervezni könnyű, sőt jó móka elképzelni, hogy mit szeretnénk elérni a jövőben, ez nagyjából megy mindenkinek. Viszont a tervezéssel még nem valósul meg semmi, szóval cselekvésbe kell lendíteni a dolgokat és itt kerülnek a képbe az érzelmek - amiknek sokkal nagyobb hatásuk lesz a végeredményre, mint a legtökéletesebb (racionálisan) kigondolt tervnek.

Amivel gyakran nem számolunk, hogy cselekvés közbe lesz egy (érzelmi) ellenállás, amivel szembe kell menni.

Vagy-vagy

Ott van a te "kis célod" (kigyúrom magam, megtanulok egy idegen nyelvet, elindítok egy vállalkozást) és van az ellenállás. A kihívások vállalásával kijelented, hogy egy darabig nem a legkényelmesebb úton fogsz járni. Rövid távon nehézségeket vállalsz be, hogy hosszú távon eredményeket arathass le. És ez mindenképp több-kevesebb stresszel fog járni.

Ha nem elég jelentős a célod, akkor legkisebb ellenállás is maga alá gyűr.
Minél jelentősebb a célod, annál nagyobb ellenállásokat tudsz leküzdeni. De ez egy küzdelem lesz.

A feladatod minden esetben ennek az ellenállásnak a leküzdése kell legyen.

MIÉRT kell a MIÉRT?

Az információ áramlás:

Az információ hüllő agyon keresztül, a limbikus rendszeren át jut el a tudatos gondolkodásig. Persze nem minden!

150402-brain-systems-linkedin-image.jpgEgy nap folyamán körülbelül 60.000 tudatalatti gondolatunk van, amiből csak pár száz tudatosul. Egyszerűen ennyire van az agynak kapacitása, a tudatos gondolkodás egy erősen korlátozott és energiaigényes dolog. A hüllő agy és a neocortex között a limbikus rendszer egy (érzelmi)szűrőként működik, ami eldönti, hogy mi kerülhet tovább a tudatos gondolkodásig és mi nem.

Az agy evolúciós okokból energia takarékos. A nehézségek vállalása nem az alaptermészete, azért ha nincs egy jelentős miérted, akkor egy automatikus mintával elegánsan megoldja a hüllőagy dolgokat, és azt fogod csinálni, amit korábban mindig is csináltál - a kényelmet és az azonnali jó érzéseket választod.

A tudatos (jövő orientált) gondolkodásért a neocortex felelős, ami csak pár millió éve fejlődött ilyen hatalmasra. Használata energiaigényes ezért az agy arra törekszik, hogy az alsóbb rendszerek segítségével oldja meg a legtöbb dolgot.

Ugye egy kutyával bármennyire is okos, nem tudsz jövőhétre leszervezni egy találkozót. Ez egyedül az emberre jellemző. Akármilyen terved van, ezek ezeket vedd figyelembe:

RULE #1:
Az információ áramlás belülről kifelé - a primitívebb rendszerektől az összetett rendszerekig felé történik.

RULE #2
Az agyunk evolúciós okokból energiatakarékosságra törekszik és a kényelmet keresi, ezért mindig lesz egy ellenállás a nehézségek vállalása felé.

RULE #3
Korlátozott, hogy hány dologra tudunk egyszerre figyelni. Ezért a limbikus rendszer egy szűrőként működik. A bejövő információból csak egy kis százalék jut el a tudatos gondolkodásunkig.

RULE #4
Az automatizmusok mindig a kényelem irányába terelnek, ez természetesen a hosszú távú érdekeidet szabotálja.

Hiába találsz ki valamit (racionális agy), ha nincs egy jelentős MIÉRT mögötte (limbikus rendszer - értékrend) akkor az agyad nem fog "feleslegesen" energiát áldozni rá, hanem a kényelem és az azonnali jó érzések irányába terelget. Ha még nem érted el amit akartál, akkor ki kell iktatnod a kényelmet az értékrendedből, mert szabotálni fog a kihívásokkal szemben.

how-great-leaders-inspire-action-by-simon-sinek-a-visual-summary-29-638.jpg

Az ÖNKÉP a szűrő

A kérdés ami minden pillanatban megismétlődik: - Fontos ez nekem?
vagy csak jó lenne ha... Ha csak jó lenne.. akkor az ellenállás falakat állít eléd.

Amit szeretnénk, az a támogató és korlátozó érzelmek fölött minél nagyobb irányítást szerezni a céljaink elérése érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://100lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr658470450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása