100 lépés

#014 - Időmenedzsment helyett - Energiamenedzsment

2016. március 19. - M. Tamás

Gyakran több dolgot végzek el, 1-2 óra szabadidőben, mint akkor amikor az egész nap a rendelkezésemre áll. Személyes tapasztalat, hogy olyankor sokkal több időt töltök feladatokra való ráhangolódással és a feladatok között is több az üresjárat.

Most, hogy energiamenedzselés szempontjából nézem ezeket a napjaimat, nincs benne semmi meglepő, hogy sokszor alacsony hatékonysággal viteleztem ki a feladataimat. Szerintem ha végeznénk egy kísérletet, ahol időt adnánk azoknak akik most azért nem csinálnak valamit mert nincs rá idejük, a 90%-k csak elbaszná ezt az időt.

A kulcs nem az idő, hanem az energia megfelelő menedzselése

Az energiamenedzsmentről vázlatosan

Vannak véges erőforrásaink, mint például az idő (mindenkinek 24 óra egy nap) és vannak változtatható erőforrásaink, mint az energiánk. Ha figyelünk rá, akkor magas energiaszinten tudunk nagy teljesítményt leadni. Sőt, több kutatásból is az derül ki, hogy pont az energiánk menedzselésével tudunk nagyobb teljesítményre szert tenni. Viszont ha kizsákmányoljuk az erőforrásainkat, akkor lemerülünk, fizikailag, érzelmileg, mentálisan és lelkileg. 
howwedoit_0.png

A lineáris energia költés, mikor valaki huzamosabb ideig próbál üres tankkal haladni - emiatt nagyon alacsony hatékonysággal működik - nem jó. De szerintem ugyan ilyen hiba az is, ha valaki jól áll 1-2 területen, viszont nem tágítja a határait, ami meg a kényelmes élet csapdája.

Az energiamenedzselés segít, csúcsteljesítmény és a minőségi feltöltődés között egyensúly kialakításában, ami az összes területen egy ciklikus energia költés révén tud megvalósulni. A négy elem közül ennek a bejegyzésnek a keretei között kizárólag fizikai energia menedzseléséről lesz szó.

(Az alább olvasottakkal informális szinten tisztába lenni teljesen felesleg annak, akinek nincs az értékrendjébe, hogy lépéseket tegyen ebbe az irányba)

Fejben dől el

Az agy súlya mindössze kb 2%-a a test teljes súlyának. Ennek ellenére a vérkeringés 15%-át, a teljes test oxigénfelvételének pedig 20%-át használja.Ez a szám egy készség elsajátításakor, feladat megoldáskor vagy stressz esetén 50%-al is növekedhet. Az agynak rengeteg energia kell. Emellett az agynak nincsenek saját energia tartalékai, úgy, mint mondjuk az izmoknak. Tehát ha a vérben lecsökken a glükóz szintje, akkor az agy nem kap elég energiát. Ennek enyhébb formája, amikor figyelmetlenek, álmosak, éhesek vagy ingerlékenyek leszünk. 

A fizikai energia az alapja a többi területnek, ezért érdemes mindenek előtt ezt rendbe tenni- ez lesz az üzemanyag. Szerintem szűk kereszt metszett tud lenni - egy gyenge étrend, kevés pihenés vagy a mozgásszegény életmód mind olyan elemek, amik erősen korlátozzák a haladást.

Gyors Győzelmek

Összeszedtem pár szerintem egyszerűen megvalósítható lépést, amiket meglépve növelni tudod a fizikai energiádat. 

#Táplálkozás

  • Alacsony Glikémiás indexű étkezés.
    Az egyszerű szénhidrátok gyorsan megdobják a vércukor szinten, majd az ugyanilyen gyorsan le is esik. Ezért egy magas GI-s étkezés kapásból alkalmatlanná tesz bármiféle akaraterőt igénylő energia kifejtésére vagy koncentrációra.
    blood_glucose_response_to_low_and_high_gi_food.jpg
  • Magas minőségű (telített) zsírok fogyasztása
    Az emberi agy 30%-át az omega-3 zsírsav egy fajtája teszi ki, mely az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszik szerepet. Intelligenciánk, értelmi képességünk ezen kommunikáció egészséges működésétől függ. Mivel szervezetünk nem tudja előállítani, táplálkozásunktól függ, hogy mennyi omega-3 zsírsavhoz jutunk hozzá.
    omega.png
  • Komplex szénhidrátok (zöldségek) fogyasztása
    Gyümölcs nem egyenlő a zöldséggel (fruktózból a szervezet csak egy limitált mennyiséget tud energiává alakítani) Az egyszerű szénhidrátok fogyasztását pedig érdemes erősen minimalizálni (1.pont)
  • Sokkal több víz fogyasztása.
    A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a hidratáció. Ha elengedő (cukormentes) folyadékot fogyasztasz, akkor az egész szervezeted jobban fog működni, ha ezt hanyagságból nem teszed meg, azzal erősen rontod a hatékonyságod.
    screen-shot-2014-08-07-at-11_52_11-pm.png
  • Probiotikumok fogyasztása
    A probiotikumok a "jó" baktériumok, amik erősítik az immunrendszert. Rengeteg energia szabadul fel, ha a szervezetnek nem egy legyengült  immunrendszerrel kell felvennie a harcot a baktériumok ellen. Ez kb csak annyi, hogy a cukros csokipudingodat lecseréled kakukázusi kefirre, vagy joghurtra. Energiában elég nagy előrelépést tud jelenteni.
  • Feldolgozott élelmiszerek kizárása
    A feldolgozott élelmiszerekben található, tartósítók, ízfokozók a szervezetben méreganyagként elraktározódnak. Megzavarják a hormon háztartást, de mivel ingerlik a dopamin receptorokat ezért kívánod őket. Az MSG (E621) olcsón előállítható - ezért a leggyakrabban előforduló és legaddiktívebb és ízfokozó. Elég jófej dolog magaddal szemben ha kizárod az étkezéseidből. 

#Táplálék kiegészítők

Egy tanulmány szerint a mai táplálékokban a gyors előállítás miatt, már megközelítőleg sincs annyit tápérték mint 100 évvel ezelőttiekben. Ezért a szükséges vitaminokat, zsírokat és amino savakat nagyon nehéz ételek formájába bevinni (vagy nagyon drága), ezért ezeket érdemes táplálék kiegészítő formájába beszerezni. - Ezek nem csak az izmok, hanem az agy működésére is pozitív hatással vannak.

  • Omega 3 (EPA, DHA)
  • Kreatin
  • D vitamin
  • Tejsavó fehérje
  • Multivitamin

#Alvás, pihenés 
A monofázisos alvás (amikor éjszaka alszol egy hosszabbat, majd 16-18 órát ébren töltesz) helyett érdemes bifázisú alvást választani. Ezzel nem csak napi másfél óra extra időhöz jutsz, hanem garantálja, hogy sokkal magasabb energiaszinten legyél a nap második felében is. 2000px-biphasic_svg.pngHa kómásabbnak érzed magad egy délutáni pihenő után mint előtte, az csak azért van, mert rossz fázisba ébredsz fel. 20 - vagy 90 percnél érdemes kelni. A 20 perces lefekvés előtt érdemes bedobni egy kávét vagy zöld teát, ez pont ébredéskor fog beütni. További tippek a bifázisú alvás helyes kivitelezéséhez itt:
http://www.wikihow.com/Power-Nap 
https://en.wikipedia.org/wiki/Power_nap

#Meditáció 
Ha túl sok gondolat van a fejedbe az egy idő után automatikusan a stresszreakció felé löki a szervezeted, ami egy költséges energiaköltést eredményez. Pár perc meditációval le tudod csendesíteni a gondolataid, ami helyreállítja a pulzust és aktiválja a a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus részét, ami az energiamegújulásért felel. Ezután sokkal koncentráltabban és tiszta fejjel tudsz nekiállni a munkának.tumblr_m671rtuapt1qgdauvo1_500.jpg
Erről korábban itt írtam: http://100lepes.blog.hu/2016/02/21/_010_idegrendszer

 #Ultradián ritmus
A nap folyamán az energiaszintünk nem állandó, hanem körülbelül 90-120 percenként hullámzik. (Az egy naposnál rövidebb periódusú ciklusokat ultradián ciklusoknak nevezzük)
circadium-rhythm-sleep-stages-grapic1.jpgÉrdemes a nehéz feladatokba akkor belevágni amikor felugrik az energiaszintünk és 90 percig fókuszáltan dolgozni rajta. A leesési fázisba sokkal nagyobb az akaraterő költsége annak, hogy nekikezdj a munkának.
Szóval érdemes figyelembe venni a saját ultradián ritmusodat.
Bővebben itt: Origo - Ezernél több belső ritmus mozgatja az embert

#Edzés
A fizikai szinten (is) egy ciklikus energia költést akarunk megvalósítani. Pihenéssel és táplálkozással feltöltjük az energiaraktárainkat, majd edzéskor (energiakibocsájtás) túllépünk a határainkon, ezzel növelni tudjuk az energia raktározási kapacitásunkat.
new-brain-workout.png
Neuoplaszticitással kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy A testmozgás és a tanulás egymást kiegészítő módon hatnak: az első új őssejteket hoz létre, a második pedig növeli az élettartamukat. A testmozgás új idegsejteket hoz létre, fokozza az oxigén felvételt, így táplálja az agyat. Továbbá fokozza az idegek növekedését serkentő vegyület termelését és felszabadítását. Ezzel hozzájárulva, hogy gyorsabban, gördülékenyebben menjen a tanulás.

A bejegyzés trackback címe:

https://100lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr868485988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása