100 lépés

#019 - 2 eszköz a mentális energia menedzsmenthez

2016. április 22. - M. Tamás

A mentális energia, lényegében a figyelmed irányításának a képessége a számodra fontos tevékenységek irányába.

Nem mindegy, hogy valamit csak csinálgatsz, vagy lézer fókusszal elvégzed a feladatot. Nem mindegy, hogy valami napról napra átkerül a következő napi to-do listádra, vagy beleállsz a munkába és befejezed azt.

Két eszközről szeretnék beszélni, amiket az utóbbi időben kezdtem el használni és érezhetően növelték a produktivitásom:

Pomodoro technika

Az egyik a pomodoro technika, aminek a lényege, hogy meghatározol egy feladatot, majd 25 percig csak azzal foglalkozol. Ebbe az időszakba nem nassolsz, nem nézel fel a facebookra, nem mész wc-re, csak és kizárólag egyetlen egy feladat van 25 percig a figyelmed középpontjába.
pomodoro_image.pngIgazából ez egy faék egyszerű módszer. Abban segít, hogy meghatározott időszakokra egy bizonyos feladatra fókuszáld a figyelmed. Ha belegondolsz, sokszor pont ezért nem készül el egy feladat, mert pittyen a telefonod, látsz egy érdekes cikket, eszedbe jut, hogy rá kell keresned valamire, vagy egy nehézséget jelentő feladat közbe 5 percenként felállsz megnézni mi van a hűtőben. Ergo hagyod, hogy a figyelmedet a külső behatások szétdarabolják.

25 percig a fenti dolgokat lehet nélkülözni, utána jön egy 5 perces szünet, majd ha szükséges belevágsz a következő 25 perces sprintbe. Viszont a tapasztalat, hogy meglepően sok dolgot el lehet intézni 25 perc koncentrált munkával. 

247f60ebf324cc049d555a74c6622d7a.png


A Google Playen van egy csomó csili-vili alkalmazás ami pont ebben támogat. De gép előtt én pl a tomato-timer.com honlapot szoktam erre a célra használni.

Számomra leghasznosabb az olyan "nehéz", ellenérzés kiváltó feladatok elvégzésében jelentett segítséget, amiket rendszeresen tologattam magam előtt. Eléggé alacsony hatékonyságú az a munka, amit folyamatosan megtörsz csip-csup apróságokkal. Szóval ami kell: Meghatározol egyetlen egy feladatot és 25 percig csak azt csinálod.

IDoneThis.com

A másik eszköz - egy külső elszámoltató rendszer. Az IDoneThis.com pontosan azt csinálja, hogy minden nap rákérdez, hogy mi lett ma befejezve? Ugyanis nem mindegy, hogy valamit csak csinálgatsz, vagy el is készül a munka. És ha magadnak dolgozol, akkor könnyen elképzelhető, hogy vannak napok, amikor nem szívesen vállalsz kihívásokat, viszont amikor sok ilyen nap követi egymást - az gáz.
screen-shot-2016-02-20-at-5_06_04-am.pngA rendszerbe bejelentkezve lehet #hastagelni a feladatokat, illetve egy jól átlátható PDF-be kiexportálni az elmúlt napokat - így könnyen átlátható, hogy az előző két hétbe csináltál-e valamit, ami a célod felé visz, vagy csak a lábadat lógattad és megnéztél két Trónok Harca évadot.

A bejegyzés trackback címe:

https://100lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr758652704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása