100 lépés

#018 - be assertive!

2016. április 10. - M. Tamás

A két rossz

Két szélsőséges viselkedési forma a szubmisszív(-) és az agresszív(+) a skála a két véglete.

Egy szubmisszív(-) emberrel nagyon unalmas társalogni - nincsenek saját álláspontjai, igazából mond meg te neki, hogy mi legyen és ő elfogadja. Esetleg néha hisztizik egyet.

Egy agresszív(+) emberrel szintén rossz dumálni, mert ő leginkább szarik rád. Csak a saját valóságát ismeri és ezt vetíti ki a környezetére. Nem merül fel benne, hogy más emberek másképp gondolkoznak. 

Igazából mind a két típus valahol egy alacsony érzelmi intelligenciára utal.

assertiveness_scale.jpg

A kettő között az arany középút az asszertív viselkedési forma. Ami nem egy titkos harmadik, hanem leginkább a skála minél szélesebb ismeretéből fakadó középút megtalálása. (aktív-konstruktív kommunikáció)

Ha két szóban kell összefoglalni akkor az asszertív viselkedés:

(+)Erős saját álláspontok + Empátia(-)

Mindkettő szükséges. Ha csak erős álláspontokkal rendelkezel, de nem veszed figyelembe a másik felet, az könnyen kivált a másikból egy "csakazértse" ellenállást. Ha jó empatikus készséged van, de nem tudsz hozzá erős saját álláspontokat fűzni akkor az lényegébe lepkefing.

A kommunikációdnak átlagosan kell asszertívnak lennie, ebben egyaránt keveredhetnek agresszív(+) és szubmisszív(-) elemek.

Két lépésből középre

Elég valószínű, hogy a skála egyik végéhez közelebb helyezkedsz el. Ha például eddig totálisan szubmisszív voltál, akkor nem tudsz egyből asszertív lenni, hanem szükséges egy időszak, amíg kipróbálod magad a másik (rossz)végletbe, és innen tudsz visszaskálázni asszertívba. Ha agresszív voltál akkor érdemes az erőszakmentes kommunikációt gyakorolnod egy ideig. Nincs egy titkos recept, hogy ha ezeket és ezeket a szavakat mondod, akkor asszertív leszel.

Fel kell ismerni, hogy melyik a gyengébb pólus és egy ideig azt erősíteni. 

Én például tudom magamról, hogy mindkét irányba szeretném húzni magam és ez egy iteratív fejlődés révén sok elkövetett hiba által fog megvalósulni, amik a nagyobb célt szolgálják.
dd043bc68103404a7258527ae9ce1379.png

A bejegyzés trackback címe:

https://100lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr928583290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása