100 lépés

#005 - monkey

2016. január 12. - M. Tamás

Befejeztem a Fókusz-t, ma kezdek jegyzetet készíteni a könyvből, ami egy későbbi cikk alapja lesz. Amúgy kicsit szét vagyok esve, szanaszét vannak a gondolataim és nagyjából ez a mostani témám enyhén erőltetett bevezetője. Ugyanis van egy fogalom a keleti kultúrákban ami nagyon jól leírja ezt az állapotot.

A majom-elme

Amikor a figyelmed ide-oda ugrál a gondolataid között, ahogy egy majom ugrál egyik ágról a másikra. Oh..  hát ez nagyon aktuál, szóval utána jártam a témának. Ha nem lenne evidens, akkor szólok, ez egy nem túl favorizált elme állapot.smoke.jpgEbben az állapotban a figyelmed ide-oda cikázik a vágyaid és a negatív gondolataid között, teljesen ellehetetlenítve, hogy koncentrált légy. Emiatt leginkább a téged ért impulzusok rángatnak, nagyon alacsony szinten van az önkontrollod és rossz szokásokat ismételgetsz - de a "legjobb", hogy ennek valószínűleg tudatában se vagy. Valamit szögezzünk le: ez az állapot nem "csakúgy" néha megtörténik magától, hanem egy okozat.

Ha úgy vagy vele, hogy igazából már megszoktad, hogy folyamatosan egy zaj van a fejedbe, akkor könnyű figyelmen kívül hagyni. Elképzelhető, hogy néha zavar, de a gondolat, hogy változtass rajta nem merül fel.. oké, nemgáz!

Én csak arra szeretnék rávilágítani, hogy ez az állapot a boldogságra és az életben való haladásra annyira hatékony mint ha egy maratoni futás közbe, uzival lábon lőnéd magad.. fél méterenként! 

Mi okozza?

Az emberi agy úgy működik, hogy rossz érzések esetén automatikusan azt keresi, hogy hol tud a legkönnyebben jó érzésekhez jutni. Például olyat kell tanulnod, amihez tudod, hogy nincs kedved (rossz érzés) és van egy olyan minta a fejedbe, hogy a facebook ad egy kis megkönnyebbülést, akkor könnyen lehet hogy tanulás helyett az ismerőseid adatlapját böngészve baszod el az időd. A közösségi média végtelen tartalmat kínál, az újdonság pedig mindig dopamintermelést vált ki az agyban. Évmilliókkal ezelőtt a jó érzésekért baromira meg kellet küzdeni (najó, nem voltam ott, csak sejtem) ma viszont az arcodba nyomják a szolgáltatók és megfojtanak vele. Ja, és nem az ő hibájuk ha hagyod.

A majom-elmét negatív érzések aktiválják (fáradság, szorongás, bizonytalanság, unalom, magány, gyengeség érzete, stb.) és nem fogod azonnal észrevenni, hogy - azért gyújtasz rá, nyitsz egy sört, harapod a táblás milkát vagy ragadsz a facebookon, mert vársz egy kis enyhülést - ugye ezekről legtöbbször nem hozol egy tudatos döntést. 

A poént hatványozza, hogy az információ áradat miatt túlstimulált agynak nem marad figyelme önreflektíven gondolkodni. Sokan kétségbe is esnek ha egy napot el kell tölteniük magukkal..  -nemgááz

Candycrush, facebook, sorozatok, tumblr, híroldalak.. Szerencsére végtelen hosszú a lista, amikkel elterelheted a figyelmedet arról, hogy hülyeségeket ismételgetsz nap mint nap.917363890e6edd82fbafa59f6c07f83fc45fe77afdb2bdd33e6c6fe2e6591efa.jpg

Konklúzió

Nem szeretnék olyan írni, hogy így-is így csináld a dolgokat, és akkor jó lesz.
Amit én csinálok az az, hogy egyre többször azonosítom, mikor ZAJ van a fejembe és próbálom elcsípni magam, amikor negatív mintákat ismételgetek. 

Jelenleg olyan mini procedúrákat dolgozok ki, amiket be tudok vetni - mikor rajta kapom magam, hogy olyan dolgot csinálok, ami nem épít. Ha valaki jobban el akar mélyedni a témában, akkor a Szokás Hatalma és a Fókusz c. könyveket simán ajánlom.

A bejegyzés trackback címe:

https://100lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr798267434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása