100 lépés

#020 - A Fókusz blokkolás technika (előbb a nagy kövek)

2016. május 18. - M. Tamás

Ezt a bejegyzést azok a feladatok ihlették, amik annak ellenére, hogy fontossá lettek delegálva, gyakran átcsúsztak a "következő hétnek" nevezett megfoghatatlan ködbe.

Minden tervezés alapja, hogy az kapjon helyet a határidő naplónkba amit valóban akarunk. 
Van egy remek történet egy Nobel díjasról.. Az egyik nagyvállalat felkérte, hogy beszéljen nekik az időgazdálkodásról. Kiált a hallgatósága elé egy üveg edénnyel és azt mondta: ,,Mindazt amit megoszthatok önökkel az időbeni tervezéssel kapcsolatban 2 perc alatt be tudom mutatni." 

Fogott rakás nagyobb követ és színültig rakta velük az üveget, aztán fogott egy maréknyi kavicsot és beleszórta azt is, majd beleöntött egy kis homokot, végül pedig egy kis vizet töltött az üvegbe - így szépen belefért minden. A tanulság elég nyilvánvaló:

Mindig a nagy kövekkel kell kezdenünk, máskülönben a többi nem fog beleférni.

A nagy kövek azok a dolgok, amiket nagyon szeretnénk megvalósitani. Ha nem illesztjük be ezeket a naptárunkba és nem ragaszkodunk az ezekre elkülönitett idősávok tiszteletbe tartásához, akkor soha nem csináljuk meg őket. A kisebb jelentőségű dolgok mindig be fognak szivárogni és nem marad hely másnak.

Felértékelődő készség

Ami az előrehaladást fogja biztosítani, az a legtöbb esetben fókuszált munkával eltöltött idő. 

A fókusz nem az, hogy egy valamire igent mondunk, hanem ha nagyon sok mindenre nemet.

Egy impulzusokkal túlstimulált világban felértékelődő készség, ha valaki képes nemet mondani a külső ingerekre és időszakosan egyetlen egy feladatra irányitani a figyelmét.

Érdemes elkülöniteni, hogy mik azok az előrelépést jelentő tevékenységek, amik a haladást biztositják, és meghatározni azt az idősávot amikor a figyelmedet 100%-osan ezekre a feladatokra forditod.

Ez az időszak szent, de ehhez két oldalú védelmet kell felállitanod:

Az első veszély

Az első a környezeted irányába, akik random időpontokban igényt formálnak a figyelmedre. Ezt megtehetik a nap nagy részében, de azokban az időszakokban amikor dolgozol nem.

Ehhez a legjobb ha már a hét vagy a nap elején kijelölöd azokat az idősávokat, amikor az előrehaladásra fókuszálsz. Ha valaki erre az időpontra rápingel, akkor nyugodtan mondhatod, hogy: 

bocs, de akkorra már más dolgom van.

Ha nem különíted el ezeket az időszakokat, akkor könnyen lehet, hogy pont a legfontosabb teendők szorulnak ki az időbeosztásodból (!)

Társadalmilag elfogadott, hogy nem várjuk el, hogy valaki az előre lefixált napirendjét boritsa a mi kényünk-kedvünk miatt. Ha előre kijelölöd azt az időszakot, amikor az előrehaladásra fókuszálsz és prioritásként kezeled, azzal a dolog egyik fele ki van pipálva.

A második veszély

Meg van a szabad időblokkod, a környezeted is békén hagy, te belekezdesz a munkába, de egy kis idő után reflexerűen beirod a böngészőbe, hogy facebook.com... csak gyorsan megnézel valamit csak pár másodperc.. de meglátsz egy érdekes bejegyzést a hiroldalon, megnyitod.. és már el is basztad az egészet! Az öszpontositott figyelmed kártyavárként dől össze. Elég sok formája van ahogy szabotálhatod magad, most csak hoztam egy mainstreem példát a sok közül.giphy_1.gifIgen, a második veszély te magad vagy. Az agy evoluciós okokból energiatakarékos ezért időnként mindenkivel megtörténik, hogy a figyelme a fókuszált munkáról automatikusan egy energia befektetést nem igénylő tevékenységre terelődik. Ez a hatás sokszorozódik, ha az elvégzendő feladat még bizonytalanságot is kelt benned, pl.: egy olyan területtel kell foglalkoznod, amiben még nem vagy kompetens. (és ha engedsz a figyelemeltérítésnek, akkor nem is leszel)

Ha nem vagy hozzászokva a fókuszált munkához, akkor ezt bizony gyakorolni kell.
Kezdetben határozz meg rövidebb időblokkokat, viszont fektess le szabályokat erre az időszakra, hogy mi az amit kizársz a figyelmedből (mire mondasz nemet).

Pl.: Amikor dolgozom, nem olvasom el az üzeneteimet (én ebben az időszakban ki is lövöm a netet) vagy amig edzőterembe vagyok, nem nyomkodom a telefonom, mert attól nem leszek izmosabb, ha ezt csinálom:
cellphones-at-the-gym.jpgA lényeg, hogy abban a meghatározott időszakban minél inkább le tudjuk szűkiteni a mentális fókuszunkat.

Tedd könyebbé a magad számára:

A figyelemre érdemes úgy gondolni mint egy izom, amit ha megfeszitesz (egy dologra fókuszálsz) erősödik, ha nem használod elsorvad. Kellemetlen ha valaki egy impulzus vezérelt-egysejtűként viselkedik, mert képtelen korlátok közé szorítani saját magát.

Olyan mint az erőnlét.. senki nem kényszerit, hogy gyakorold, csak gyengén kurvára nem leszel hatékony.

3(+1) tipp ami mentén el tudsz indulni a figyelmed edzésének irányába:

  • Kezd rövidebb időblokkokkal: kezdetben akár napi 1 pomodoro (25 perc), de az lézerfókusszal
  • Meghatározott feladat. Fontos, hogy amikor elindul az időblokk akkor már pontosan tudd, hogy mit fogsz csinálni.
  • Helyszin váltás: Sok esetben lehetetlen, vagy nagyon nehéz a megszokott környezetben dolgozni. Én is észreveszem magamon, hogy ha fogom magam és beülök egy kávézóba, ott sokkal eredményesebb munkát tudok végezni mint otthon, ahol millió dolog terelheti el a figyelmem.

  • (+1) meditáció: Sok gyakorlat pontosan arról szól, hogy a figyelmedet egy pontra irányitod, majd egy idő után az elterelődik, te ezt észreveszed és visszairányitod. Idővel egyre hosszabb időre leszel képes megtartani a figyelmed, és egyre hamarabb veszed észre azt is, ha elkalandozik. Nem tűnik nagy dolognak, de pár hónap elteltével a neuroplaszticitás miatt elég jó irányba huzalozza át az agyad. Ha eddig nem gyakoroltad én nagyon ajánlom, hogy iktass be egy időszakot az életedbe amikor a meditációt elsajátítod. 
    Hogy miért hasznos, arról már én is írtam korábban.

 A 20. lépés nekem egyértelműen az, hogy több fókuszált munkával eltöltött időszakot jelölök ki az életembe.

A bejegyzés trackback címe:

https://100lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr858669124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása