100 lépés

#007 - Hármas agy elmélet

2016. január 20. - M. Tamás

Van egy szervrendszer, ami minden gondolatod, érzésed és a cselekedeted forrása. Ha nem érted, hogy működik az nem olyan para, feltéve, ha van egy deloreaned és leginkább a 19. század előtt töltöd a mindennapjaid. Viszont a 21. századba könnyen szorult helyzetbe találhatod magad ha nem vagy tisztába, hogy mi zajlik a fejedben.

A szolgáltatók - úgy tudom elég sok van - tisztába vannak vele, sőt konkrét tudományág épül rá - neuromarketingnek hívják. Ezt a tudást használják fel a figyelmed megszerzésére. Oké tudom, ez nem új, de nézd.. a legtöbbnek nem az a jelmondata, hogy 'megyek és ma valami jót teszek az emberekkel.' na de mindegy.

Képzelj el egy majmot, akit körbeáll 100 kisiskolás...egy jó nagy körbe - Majd 3..2..1.. és elkezdik üvölteni neki: -ITT A BANÁN! ITT A BANÁN-HAHÓÓ ITTVAAAN! mindezt teszik 0-24-be.. és soha nem hagyják abba. Szerinted nyomorult majom mennyi idő után csapja fejbe magát az első kővel ami a kezébe akad? Na, neked annyi hátrányod van a majommal szembe, hogy beleszülettél ebbe a zajba és megszoktad. Sőt.. elképzelhető, hogy elfogadod normálisnak.

Ha nem tudod irányítani a figyelmed, akkor mások fogják. A legrosszabb az lesz benne, hogy nem fog fájni, mert közbe nézhetsz sorozatokat, youtube-t és tölthetsz le játékokat is a telefonodra - ingyen. Na jó nem egészen - az ára, hogy egyre kevesebb irányításod lesz az életed felett. Én úgy gondolom, hogy ezek a dolgok ellehetetleníthetik a legfontosabb lépések megtételét. Ennél fogva az emberi agy felépítésének ismeretére minimum kötelező tananyagként tekintek.three-brains-static.png

Szerkezetileg az agy 3 nagy részre tagolható. Az evolúció során úgy fejlődött, hogy a már meglévő rétegekre, új külső rétegek épültek, amik megtanultak együttműködni.

Hüllő agy

Ez a legbelső, legprimitívebb rész az agyadban, az örömelv alapján működik és a legalapvetőbb ösztönökért felelős. Szexuális vágyak, düh, éhség, félelem, létfenntartás.  Például ez a rész felel azért, hogy ha valami túl közel kerül a szemedhez, az automatikusan becsukódik, vagy ha busz elé lépsz, akkor hamarabb visszaugrassz a járdára, mint sem a racionális agyaddal átgondolnád ezt. Erre épül rá a

Limbikus rendszer

Ez a rész felel az érzelmekért és egyfajta szűrőként működik a hüllőagy és a neocortex között. Ezen belül található az amygdala, ami az érzelmi tanulásért felel. Pl, ha átéltél már egy autóbalesetet az élmény itt raktározódik el mint érzelmi emlék. Emiatt fog kiesni a szíved legközelebb amikor olyan sofőr mellé ülsz, aki kicsit sportosabban vezet. Ez  a fajta "tanulás" régen nagyon hasznos volt, ma viszont könnyen elképzelhető, hogy korlátokat emel eléd. Például ha iskolába beégtél felelés közbe, az is egy érzelmi emlék. Ami felnőtt korban vissza tarthat attól, hogy kiállj mások elé beszélni. Ezek általában valamilyen korlátozó hiedelemként jelennek meg a fejedben.Az alsóbb rendszerek tudnak működni a racionális gondolkodás nélkül is, sőt - legtöbbször úgy működnek. Erre mondja a pszichológia, hogy a tudat alatt. Ez sokszor jó, viszont sokszor nem. Bővebben később. Amikor elhatalmasodik rajtad a vágy, a harag az eszeveszett szerelem vagy a félelem, akkor tudd, hogy épp a limbikus rendszer tart a markában. 

Neocortex

Ami leginkább megkülönböztet téged egy állattól az agyad legkülső rétege, a neocortex. Ez a racionális agy, ami képes monitorozni az alsóbb rendszereket, stratégiákat alkotni és hosszú távra tervezni - ami hatalmas előny az állatvilággal szemben. Hátránya, hogy kevés dologgal tud egyszerre foglalkozni, és használata energiaigényes - ebből kifolyólag korlátozott. Ha kifogy az agyból a glükóz, ami az energiát szolgálgatja, akkor nem leszel képes nehéz döntéseket meghozni, akármennyire is szeretnél - ezt nevezik döntési fáradságnak. Ugyanis az akaraterőért a prefrontális lebeny működteti, ami a neocortex része. Amikor valamit nem oldasz meg rutinból, akkor ez a réteg fogja az alsó rétegből feltörő ösztönkésztetéseket gátolni, és közbe vadul pörgetni, hogy melyik kimenetel lenne számodra legjobb - természetesen durván merítve a felhasználható energia készletedet.2aa0614.jpg
A 3 rendszer között az információ áramlás, belülről kifelé egy 8 sávos autópálya, viszont kívülről befelé, egy keskeny sikátor. Ezért van az, hogy amikor újévkor megfogadsz valamit (a racionális agyaddal kitalálod, hogy te majd kigyúrod magad - oké..) menet közbe az alsó rendszerek erősen a kényelem irányába terelgetnek. A racionális agy használata aktív erőfeszítést igényel, sokkal kevesebb adatot tud egyszerre feldolgozni és borzasztó energiaigényesek. 

Annak, hogy a 3 rendszer jól összehangolva tudjon működni az alapja figyelem. Ami egy picit több annál, mint hogy 'uhhh... akkor erre már figyelni fogok'

A következő napokba arról a könyvről fogok írni, amit ennél fogva januárba a leghasznosabbnak gondoltam tanulmányozásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://100lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr528297942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása